Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

To νταμπλιγιου, το νταμπλιγιου, το νταμπλιγιου τελεία κομ ……

Χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πλέον σχεδόν όλοι μας . Έχουμε όλοι όμως μια χαρακτηριστική άνεση να κράζουμε τους μη χρήστες ή αυτούς που ξέρουν λίγο (ή πολύ ) λιγότερο από μας να χειρίζονται αυτά τα μηχανήματα .

Όπως μια συνάδελφος χθες το απόγευμα . Η οποία ξεκαρδισμένη μου περιέγραφε πόσο αστείο ήταν το προηγούμενο βράδυ που μια άλλη συνάδελφος είχε το θράσος να μην γνωρίζει τι είναι το status στο facebook και ο msn messenger . Δηλαδή τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρεις την σήμερον ημέρα .ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΚΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ! (αχ καιρό ήθελα να το πω αυτό!!!)

Δέκα λεπτά αργότερα ή ίδια συνάδελφος αναφωνούσε έντρομη ‘Δεν δουλεύει το ποντίκι μου΄ . Της πρότεινα χαλαρός να βγάλει το βύσμα , να κάνει restart και όλα θα έφτιαχναν. Εμ δε…..Μετά από αρκετά βάλε βγάλε του βύσματος και μερικά restart ήρθε η ώρα να γίνουν τα δικά μου νεύρα τσαταλακια και να πλησιάσω στο pc. Και ανακάλυψα την αιτία του κακού .Η οποία δεν ήταν το pc ούτε το ποντίκι αλλά ο εγκέφαλος της συναδέλφου. Γιατί το mouse δεν πρόκειται ποτέ να ξεκολλήσει ΟΣΕΣ φορές και να βάλεις και να βγάλεις το βύσμα ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ!

Θα μου πείτε τώρα κάνεις το ίδιο πράγμα που έκανε και αυτή . Την κράζεις. Αν διαβάσετε προσεκτικά την τρίτη φράση του κειμένου θα παρατηρήσετε ότι χρησιμοποίησα την λέξη ‘έχουμε’ άρα με περιλαμβάνω στους κάφρους που το κάνουν αυτό.

Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι που θα καταλήξει όλο αυτό. Γιατί ας πούμε το 7χρονο βαφτιστήρι μου ξέρει να δημιουργήσει ένα φάκελο και να αποθηκεύσει μια ζωγραφιά που έκανε στο paint . Πολλοί γύρω μου την ίδια στιγμή αναρωτιούνται ‘ τι είναι φάκελος? Τι είναι paint? ‘ . Μήπως βαδίζουμε σε μια εποχή που τα παιδιά ξέρουν ποιο πολλά από τους μεγάλους ? Μήπως τελικά δεν είμαστε πιο έξυπνοι από ένα δεκάχρονο?

Χαμένος μέσα σε κόσμους πλημμυρισμένους με torrents και direct downloads με rapidshare , σε μια εικονική κοινωνία με φίλους που δεν βλέπω έξω και μαθαίνω νέα τους από το status και τις φωτογραφίες τους στο facebook , αναρωτιέμαι. Μήπως ήταν καλύτερα τότε που πίναμε 6ωρους καφέδες στο ΑΡΩΜΑ? Αλλά πάλι απ΄ την άλλη γιατί ήταν καλύτερα ? Μια ολόκληρη κοινωνία μας περιμένει εκεί έξω. Και άλλη μια πιο χρωματιστή και εύκολα προσβάσιμη μέσα στο σπίτι μας .Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε . Όχι μια από τις δύο! ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ!

4 σχόλια:

  1. Δυστυχως η τεχνολογια κερδιζει ολο και περισσοτερο εδαφος στον ελευθερο χρονο μας.. και οχι μονο.
    Μας κανει λιγοτερο κοινωνικους και το γαμω μυαλο μας λειτουργει ολο και λιγοτερο...ειτε λογω οτι καποιος αλλος σκεφτετε για λογαριασμο μας, ειτε επειδη το φορτωνουμε με τοσες πληροφοριες, που τα παιζει και δεν εχουμε κεφι να το φορτωσουμε περισσοτερο με προβληματισμους φιλων. Να βαλω λιγο και απο τον ρομαντισμο που χανεται? Το συναισθημα? ασε..
    Χαιρομαι παντως που το παιρνεις τοσο θετικα..
    καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η γιαγιά μου ήξερε μόνο να ΚΛΕΙΝΕΙ την τηλεόραση...κατά τα άλλα, η σχέση της με την τεχνολογία περιοριζόταν στη χρήση του ψυγείου....άνοιξε - κλείσε, άνοιξε - κλείσε... εγώ της άναβα το θερμοσίφωνο, εγώ της τον έκλεινα...

    η μαμά μου δεν ξέρει να χειρίζεται το DVD-player... έμαθε μέχρι τις φέτες VHS και τις απλές φωτογραφικές με φιλμ... στο κινητό ξέρει να απαντά στις εισερχόμενες και να καλεί η ίδια... στο "κάνω αναπάντητη", θεωρεί ότι πρέπει να κάνει κάτι ιδιαίτερο. δεν έχει συλλάβει ακόμα την έννοια.

    εγώ? έτσι και έτσι.. τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να μην μείνω πίσω σε επαγγελματικό επίπεδο και σε προσωπικό. χαίρομαι που είσαι εσύ στα χανιά και εγώ Θεσσαλονίκη και μπορώ να σου "μιλάω" σχεδόν κάθε μέρα. να βλέπω ένα status και να ξέρω ότι είσαι χαρούμενος. και τα νεύρα σου μου αρέσει να τα μαθαίνω.
    στεναχωριέμαι που από τα πολλά τα γκρικλισ έκανα πολύ ώρα να θυμηθώ το ξ/κσ και τους τόνους... δυσκολεύτηκα να γράψω αυτό το κείμενο. γράφω κάθε μέρα σημειώσεις αλλά μάλλον μπαίνω σε work-mode και δεν έχω πρόβλημα. σε προσωπικό επίπεδο έμαθα τα γκρικλισ! κάποιες φορές, βολεύομαι να μαθαίνω νέα από facebook και mail που ξεχνάω το τηλέφωνο και το ραντεβού για καφέ.

    άρα, τα παιδιά μας σίγουρα θα είναι πιο έξυπνα από εμάς. εκείνα θα μας ανοίγουν το θερμοσίφωνο και θα μας βάζουν το dvd να παίξει. απλά εύχομαι να βγαίνουν έξω για καφέ, μιλώντας για τις καινούργιες τεχνολογίες που τους κάνουν πιο ευχάριστη και εύκολη την καθημερινότητα.

    Σε ευχαριστώ!
    φιλιά πολλά! ΣΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω ότι ο εφτάχρονος θα παρουσιάσει κάποια δυσκολία για να κάνει αυτά που θα κάνει ο γιός του ή ο εγγονός του ... οπότε μην προτρέχεις, όλη η ζωή μας δεν εξαρτάται από την απειρία των άλλων. Άλλωστε η συνάδελφος κάτι άλλο θα καταφέρνει καλύτερα από αυτό που καταφέρνουμε εμείς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kathe mas neurosh se ena kalodio kataligei...
    oreo thema !

    ΑπάντησηΔιαγραφή